satt-ostergotland-i-rorelse

Ungdomscoach sätter Ydre i rörelse

– Jag vill att de ska ha med sig känslan att uppväxten i Ydre varit fantastiskt och att de är behövda i kommunen. Även om vissa senare flyttar för att skaffa sig en utbildning och så vidare, ska de känna att möjligheten finns att komma tillbaka, att det finns plats för dem här.

Det säger Lottie Rääf, ungdomscoach i Ydre kommun. Tjänsten som ungdomscoach är ny både för Lottie och för Ydre kommun. De har valt att kalla satsningen ”Ung i Ydre”, som ett koncept för allt de unga vill genomföra. Den röda tråden i Ung i Ydre är att de får lära sig att arrangera sina egna aktiviteter som ett sätt att synliggöras och se till att det händer mer i Ydre.

– Pedagogiken är enkel, men effektiv. Alla idéer som de unga kommer upp med ger vi dem verktygen att genomföra. De flesta idéer kostar inte så mycket, utan det handlar om tid och kunskap. Ungdomarna har tiden och jag bidrar med kunskap och tidigare erfarenheter av liknande event, säger Lottie.

Just nu har Lottie sitt kontor på högstadieskolan i Österbymo, så mycket av eventen utgår ifrån vad högstadieungdomarna vill göra. Hon jobbar utifrån tre ben: integration, unga och föreningslivet.

– Många nyanlända är inte vana vid vårt sätt att organisera oss i föreningar men även andra grupper i samhället behöver känna sig delaktiga, inte minst de unga, säger Lottie.

Hittills har ungdomarna bland annat arrangerat innebandyturneringar, fotbollscuper, öppen gympahall på tisdagar, julshow i stallet, bilträff, ”Rastskoj” roligare raster, tv-spelsdag…Listan kan göras lång. Ett annat initiativ är att spola isbana och dra igång hockey. Ungdomar har även med Ung i Ydres hjälp dragit igång en skolidrottsförening där en del av aktiviteterna får plats.

– När de väl ser att vi menar allvar med att hjälpa dem att genomföra sina idéer, har de lätt för att komma på vad de vill göra, säger Lottie.

Man måste se skillnaden på ungdomar och unga vuxna, menar Lottie.

– Tonåringar i högstadiet gör gärna saker, men kanske lite mer på lek, eller hänger med och hjälper till, medan man som ung vuxen kanske vill ta lite mer plats och dra igång egna grejer. Vi försöker att inte begränsa utan hjälpa dem att testa sina idéer så långt det är möjligt. Man får prova och funkar det inte testar man något annat.

– Arrangörskap är lillasyster till entreprenörskap brukar jag säga. Jag har sett flera gånger hur personer börjar med att arrangera och sedan väljer att utveckla sin idé genom att starta företag, säger Lottie Rääf.

Arbetssättet kommer från projektet Vi finns, som Lottie arbetade med tidigare, ett Leader-projekt som fått stort genomslag för att skapa möjligheter och göra skillnad framför allt på landsbygden.

– Det finns så mycket man kan göra, det är det som är så bra med att lära unga att arrangera saker. Man kan göra precis lika mycket på hemmaplan som någon annanstans. Ju mer de gillar sin hemkommun ju större är chansen att de väljer att stanna kvar och utveckla bygden eller prata väl om Ydre, avslutar Lottie Rääf.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Följ oss i sociala medier

Två större barn med en låtsaselefant mittemellan

Fler goda exempel

  • Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver

    I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.
  • Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan

    Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.
  • Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

    I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.
  • Strategen som bubblar av gröna idéer

    Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.
  • Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

    ”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.
  • Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen

    När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.